donderdag 1 december 2011

Vegetarische hamburgers van drie soorten bonen

Koken beschouwen sommigen als een vorm van architectuur. Zij zien koks als ontwerpers, die met hun creativiteit, kundigheid en wilskracht een idee proberen vorm te geven. Waar architectuur buiten de esthetiek een nuttige functie heeft, namelijk het gebruik van de ruimte ervan, zo creëert de kok iets dat - buiten de streling van het oog - tevens smakelijk te consumeren is. Het is juist díe inventiviteit die veel zegt over ons als mensen. Hoe wij bouwen en hoe wij eten is onlosmakelijk verbonden met hoe wij leven. Zoals een beroemde Franse historicus ( Pierre Gaxotte) ooit zei: 'De keuken is een goed observatorium voor het bestuderen van la grande histoire'.




De sappigheid van Aberdeen Angus, de volle smaak van Wagyu-rund: alle morele en ethische bezwaren van onze vegetarische soortgenoten even opzij gelegd is er geen tofu, Valess of kikkererwt die qua smaak kan concurreren met echt vlees.




Vegetarische alternatieven uit de supermarkt zijn vaak niet smakelijk genoeg voor diegenen die vlees niet volledig (willen) opgeven. Hoogstens worden deze 'rubberen schijven' cynisch overwogen als extra absorberend viltje om hun biertje op te zetten, of om hun bitterballen van 100% puur rundvlees op uit te laten lekken. En het belangrijkste: het is kant-en-klaar dus helemaal niet 'leuk' om te koken. Er valt niet veel eer te behalen aan een gefrituurde groenteschijf, maar wel aan een perfect gebakken biefstuk. Onderschat nooit de kracht van eerzucht.






Desondanks beseffen vleeseters heus wel dat iedere dag vlees eten niet goed is voor het lichaam en dat er wel héél veel grondstoffen verbruikt moeten worden om hen - 'de lucky few' - te kunnen voorzien van een dagelijkse portie vlees. Daarom speciaal voor hen een smakelijke én leuk-om-te-bereiden-vleesvervanger in plaats van die sappige, heerlijke, volle ...ehm.. ik dwaal af. Een recept voor (h)eerlijke zelfgemaakte vegetarische hamburgers dus, gemaakt van drie verschillende soorten bonen. Mét rode uien-compote. Ook lekker met cocktailsaus.






Vegetarische hamburgers van drie soorten bonen


Voor drie personen


Ingrediënten:
Voor de hamburgers:
125 gram tuinbonen
125 gram Hollandse bruine bonen
125 gram kikkererwten
1 ei
1 eetlepel komijnzaad
1 teen knoflook
Peper
Zout
Klontje roomboter
20 gram roomboter
1/2 middelgrote gele ui
1/2 bosje koriander
Patentbloem
4 eieren


Voor de rode uien-compote:
3 rode uien
2 laurierbladeren
1/2 dl rode wijnazijn
3 eetlepels appelstroop
Zout
Peper
1 kruidnagel
Klontje roomboter
2 dl rode port (ruby)


Overig:
2 Roma-tomaten
3 harde broodjes (maanzaad / sesamzaad / naturel)
Sla (eikenblad / frisée etc)


Bereidingswijze:
Hamburgers:
Doe de bonen bij elkaar in een grote kom / keukenmachine. Snijd de uien in fijne brunoise (fijne blokjes). Fruit de uien met de komijnzaad en fijn gesneden knoflook kort (1 minuut) aan in roomboter op medium vuur. Laat afkoelen en voeg toe aan de bonen. Voeg de 20 gram roomboter toe, kluts de ei en voeg toe. Snijd de koriander fijn en voeg toe aan het mengsel. Pureer kort (pulserend) in de keukenmachine of maak fijn met een vijzel. Als het mengsel te vochtig is, voeg dan wat bloem toe. Kneed van het mengsel gelijke hamburgers. Zet ze een uur in de koelkast om op te stijven. Maak een 'paneerstraat' van een bakje met ei en bloem. Paneer de hamburgers. Gebruik één hand voor het 'droge' gedeelte, de andere hand voor het 'vochtige' gedeelte. Bak de hamburgers in roomboter. Eerst op hoog vuur aan beide zijden dichtschroeien, daarna op laag vuur verder laten garen. Zo min mogelijk omdraaien. Na ongeveer 8 minuten zijn de hamburgers gaar.


Rode uiencompote:
Snijd de rode uien in halve ringen. Bak de ringen aan in de roomboter tot glazig. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de suiker toe en laat even karameliseren.Voeg de kruidnagel en laurierbladeren toe en bak even mee. Blus af met de rode port. Laat op medium vuur inkoken tot 1/4. Zet het vuur zacht. Voeg de azijn en appelstroop toe en breng op smaak met peper en zout.


Overig:
Snijd de broodjes door. Was alle groenten. Snijd en pluk de sla fijn. Snijd de tomaat in dunne plakken. Vergeet niet het kroontje te verwijderen. Beleg de broodjes met sla, doe de gare hamburgers erop, leg hierop een paar plakken tomaat en een lepel rode-uiencompote. Doe het kapje van het broodje hierop. Serveer direct.


Ben erg benieuwd naar meningen / kritiek op dit concept. Laat een reactie achter! 



1 opmerking: